יואנינה היא בירת מחוז אפירוס ביוון. לעיר יואנינה יש היסטוריה מרתקת שחלק משרידיה עדיין נוכחים בעיר ומשתלבים היטב עם האווירה העכשווית והמאוד תוססת הקיימת בעיר.
בתי קפה ומסעדות פזורות לאורך הטיילת המקסימה המקיפה את האגם עליו יושבת העיר. עם רקע ההרים מצפון ומדרום נוצרת בה אווירה נעימה כל השנה. בחורף, ההרים המושלגים מספקים מחזה מרהיב ביופי.
יואנינה שווה לפחות יום אחד של טיול במסגרת הביקור שלכם בחבל אפירוס. בעיר יואנינה יש גם נמל תעופה שמגיעות אליו כ - 3 טיסות ביום מאתונה. מיואנינה גם יוצאים דרומה לרפטינג בנהר האראכטוס אשר בחבל צומרקה.
בית הכנסת העתיק של יואנינה אומנם פעיל רק בחגים או לפי בקשה מיוחדת אך הוא אחד מבתי הכנסת המתוחזקים ביותר ביוון כולה. אלגרה [יווניה יהודיה] המתגוררת במקום מציעה סיורים למבקרים ביואנינה בעיר העתיקה ובבית הכנסת. למי ממכם שאוהב עוגות ומתוקים יואנינה היא ממש גן עדן, עשרות מגדניות וקונדיטוריות מהטובות ביותר ביוון נמצאות בחלק החדש של העיר בקרבת המבצר והאגם. תוכלו לאכול כאן ממגוון עצום של באקלאוות מעולות ודברי מתיקה.יחד עם זאת שימו לב שהעיר יואנינה אינה מהווה בסיס נח לטיול כוכב לכפרי זגוריה ולחבל צומרקה המרהיב וזאת בשל תוואי השטח ההררי שתזדקקו לעשות בכל פעם שתרצו לבקר בצומרקה או בכפרי זגוריה. מומלץ לשלב את יואנינה ל 2-3 לילות במהלך הטיול שלכם אך לא להשתמש בה כבסיס לטיול כוכב כאמור שידרוש נסיעה של מאות קילומטרים מדי יום.
מיקום העיר יואנינה: העיר יואנינה ממוקמת במחוז אפירוס אשר בצפון - מערב יוון. כ-450 ק"מ מאתונה. במחוז עצמו היא מצויה צפונית לחבל צומרקה ודרומית לכפרי זגוריה. מצדה המזרחי של יואנינה נמתח כביש אגנטיה המתחיל מאיגומניצה, חוצה את כל רכס הרי הפינדוס, מגיע עד סלוניקי, בהמשך גם עד אלכסנדרופולי ומסתיים קרוב לגבול עם טורקיה. מצדה הדרומי נמתח כביש A5 החדש אשר נקרא גם Ionia Odos וממשיך עד אתונה. אם תמשיכו צפונית ליואנינה ואחרי זגוריה תגיעו לגבול עם אלבניה.
לכמה זמן להגיע, איך לחלק את הטיול : העיר יואנינה עצמה היא בסיס לא נכון לוגיסטית לטיול בכפרי זגוריה וצומרקה מאחר ומי שמתבסס ביואנינה וממנה יוצר לטיולי כוכב מדי יום יזדקק לנסיעות ארוכות וההריות מאד הלוך חזור מדי יום, עניין מתיש למדי, אם אתם מגיעים לכפרי זגוריה וצומרקה ורוצים גם להיות ביואנינה, רצוי להיות בין 3-4 לילות בכפרי זגוריה, עוד 2-3 לילות בחבל צומרקה ועוד לילה אחד או 2 ביואנינה עצמה, שבהחלט שווה ביקור ואפילו לילה באיזור אך כאמור לא כבסיס לטיול כוכב.
האגם והאי: העיר יושבת על אחד האגמים היפים של יוון, אגם פאמבוטיס Pamvotis המשתרע על שטח של כמעט 20 קמ"ר ומוקף בהרים המרהיבים של צפון יוון - רכס צומרקה, הר מיצקלי ורכס טימפי.
באגם יש גם אי קטן הנקרא "ניסאקי Nisaki". כדי להגיע לאי הקטן שבאגם משתמשים בשירות הסירות הקבוע הקיים באגם. הפלגה קצרצרה ואתם באי הקטן.
מומלץ לטייל בסמטאות האי, לבקר במנזר הישן המשמש כיום כמוזיאון עלי פאשה - שליט עבר עותמאני אשר נרצח במנזר שבאי - לקנות בחנויות המזכרות המיוחדות, בעיקר בחנויות התכשיטים אשר בהם נשמרת מיומנות הצורפות של תושבי העיר מהעבר.
אחד הדברים הייחודיים לאי ניסאקי הוא מאכל שלא תמצאו במקום אחר ביואנינה והסביבה: רגלי צפרדעים. נשמע נוראי ואפילו לא ברור איך הגיעו רגלי צפרדעים למטבח היווני אך הרבה מבקרים באי טוענים כי מדובר על מעדן. אם אינכם מהנרתעים תוכלו לשוט לאי ולהתנסות בחוויה ייחודית זו.
לאורך חלק גדול מהטיילת המקיפה את האגם יש מסלול המיועד לרוכבי אופניים ובנוסף לפחות תריסר פסלים של אומנים שונים מיוון ומחוץ לה המעטרים את הטיילת.
במיקומים מסוימים בטיילת ליד האגם תמצאו כמה דוכנים קטנים המוכרים ערמונים חמים [בעונה], תירס חם ופופקורן כמו גם כמה בתי קפה טרנדיים היושבים על האגם.
היסטוריית העיר: ייסוד העיר יואנינה מיוחס לקיסר יוסטיאנוס השני, על שמו קרוי גם רחוב בתוך החומות, אותו רחוב בו ממוקם בית הכנסת הרומניוטי.
העיר יואנינה נוסדה במאה השישית לספירה אבל במחקרים ארכיאולוגיים שונים שבוצעו בעיר התגלו עדויות להתיישבות עוד מהתקופה ההלניסטית. כלומר, בין 323 לפנה"ס ל-30 לפנה"ס.
עדויות אלו מחזקות את טענת הקהילה היהודית שהיהודים הרומניוטיים הגיעו בשנת 71 לספירה והתיישבו כבר בעיר שהייתה קיימת.
לאורך ההיסטוריה העיר החליפה ידיים רבות ואחת מהמשמעותיות שבהן היו ידי העותמאנים אשר כבשו אותה בתחילת המאה ה-15, בשנת 1430. העותמאנים שלטו בעיר עד קצת אחרי אמצע המאה ה-19, למרות שרוב יוון כבר הייתה עצמאית ושוחררה מעול העותמאנים עוד בתחילת המאה ה-19. רק לאחר מלחמת הבלקן השנייה יואנינה עברה לשליטת יוון.
בתקופת מלחמת העולם השנייה כבשו תחילה האיטלקים את העיר ואחריהם הגיעו הגרמנים אשר ביום העצמאות היווני בשנת 1944 ריכזו את כל היהודים בעיר ושלחו אותם למחנות ההשמדה.
העיר העתיקה/המבצר: העיר יואנינה מורכבת כמו כמעט כל עיר ביוון מעיר עתיקה מוקפת חומה וכמו גם מעיר חדשה. את חומות העיר העתיקה ניתן לראות לאורך האגם ובדרך לכיוון מרכז העיר.
בחומות העיר העתיקה תמצאו מספר שערים דרכם תוכלו להיכנס ולשוטט בסמטאות העיר העתיקה עד שתגיעו לשרידי האקרופוליס של יואנינה.
באזור האקרופוליס תמצאו שרידים ארכיאולוגיים מתקופות שונות, את המוזיאון הביזנטי, מוזיאון הצורפות של יואנינה, מוזיאון נוסף של עלי פאשה ולידו קבר עלי פאשה.
באזור אחר של העיר העתיקה והמבצר תמצאו את אחד מהמסגדים של עלי פאשה המשמש כיום כמוזיאון עירוני. מעבר לכך, באזור האקרופוליס תקבלו תצפית נהדרת [ליד המוזיאון הביזנטי] על האגם ורכסי ההרים המקיפים את העיר יואנינה ואפילו בית קפה מקסים.
מרכז העיר יואנינה: מרכז העיר יואנינה בנוי כמדרחוב המסתעף לסמטאות מרוצפות ומלא בחנויות ובתי קפה אך בעיקר מלא בחיים. בין החנויות תמצאו מותגים בינלאומיים וגם בוטיקים מקומיים עם שיק אירופאי. בין החנויות שפע בתי קפה טרנדיים, מסוגננים ומלאים בעיקר בשעות הצהריים [רגע לפני הסייאסטה] ובשעות הערב אז גם המוזיקה בוקעת מהם.
בית הכנסת והקהילה היהודית: שיטוט בסמטאות העיר העתיקה של יואנינה יוביל אתכם גם לבית הכנסת הרומניוטי העתיק הנקרא "קהל שלום ישן".
בית הכנסת אשר נוסד -1826 ונבנה על שרידיו של בית כנסת עתיק יותר הוא שונה ממה שרוב האנשים מכירים כבית כנסת. סדר הישיבה בו שונה, מיקום הבימה ובכלל הארכיטקטורה הרומניוטית לא זהה לארכיטקטורה של בתי כנסת סטנדרטיים.
כפי שציינו בתחילת עמוד זה בית הכנסת ביואנינה הוא אחד מבתי הכנסת המתוחזקים ביותר ביוון למרות שאינו פעיל על בסיס יומי. בית הכנסת נפתח רק בחגים המרכזיים כמו ראש השנה, כיפור ופסח ולעתים נפתח בסופ"ש לקבלות שבת אך זה רק בתיאום מראש לקבוצות שמגיעות לביקור בעיר יואנינה.
הקהילה היהודית בעיר יואנינה לפני מלחמת העולם השנייה מנתה כ-2000 תושבים אך כיום היא קטנה מאוד, פחות מ-50 איש והאשה היחידה הפותחת את בית הכנסת היא אלגרה, ילידת יואנינה מהקהילה היהודית. היא גם מציעה סיורים באתרים היהודיים ובעיר העתיקה למבקרים בעיר.
מידע נוסף על הקהילה היהודית ביואנינה תוכלו לקרוא כאן.
האוניברסיטה והאווירה התוססת של העיר יואנינה: בעיר יואנינה קיימת אוניברסיטה גדולה, אחת מ-4 האוניברסיטאות הציבוריות הגדולות ביוון. באוניברסיטת יואנינה יש גם את אחת הפקולטות לרפואה הגדולות והידועות ביותר ביוון. בעקבות כך יש גם 2 בתי חולים בעיר, אחד מהם הוא בית החולים האוניברסיטאי.
באוניברסיטה יש גם 20,000 סטודנטים והם כנראה הגורם העיקרי לווייב הצעיר והתוסס של העיר. כתוצאה ממספר הסטודנטים הגדול העיר מלאה בבתי קפה, ברים, מסעדות, חנויות ועוד. את רובם תמצאו במרכז העיר ובקרבת העיר העתיקה, ליד האגם.
בערבי קיץ חמים תוכלו לראות את רחובות העיר מלאים בצעירים הממלאים כל כסא בכל סנטימטר פנוי בברים המקומיים ובבתי הקפה.
מסביב לעיר: ישנם אתרים שונים מסביב לעיר המומלצים לביקור וזה במידה ונשארתם כמה ימים בעיר יואנינה אך זכרו את מה שציינו בתחילת עמוד זה, יואנינה אינה בסיס טוב לטיול כוכב בכפרי זגוריה או חבל צומרקה, אתם תשרפו המון שעות בנסיעות והמון דלק.
כ-4 ק"מ ממרכז העיר תמצאו את מערת הנטיפים של פראמה. כ-20 ק"מ מהעיר תמצאו את האתר הארכיאולוגי של דודונה העתיקה. ביציאה מהעיר לכיוון העיר ארטה תמצאו את מוזיאון השעווה של ורליס ויש עוד.
מתוקים בעיר: הזכרנו בתחילת עמוד זה את המגדניות והקונדיטוריות המצויות בעיר. יש עשרות מהן ביואנינה ואנחנו לא מגזימים. המקומיים אוהבים מתוקים ונראה שהם אוכלים אותם גם לארוחת הבוקר. יש להם מתוקים מכל המינים והסוגים אבל גם את המתוקים המסורתיים של יואנינה שהם הבקלאווה ועוד כמוה, מגולגלים, ממולאים וטובלים בסירופ מתוק.
מלונות בעיר: ביואנינה יש כמה מלונות מצויינים לצד כמה מלונות די מיושנים, מומלצים במיוחד הם : מלון lake spirit היושב במיקום נפלא במרכז העיר. המלון הוא באמת אחד הטובים באיזור כולו.
גם מלון Saz המצויין אשר מצוי במרכז התוסס של העיר מומלץ מאוד.
שימו לב שמדובר במלונות בוטיק מקסימים. דווקא המלונות הגדולים של יואנינה אין בהם ייחוד יוצא דופן והם אינם נחשבים למומלצים במיוחד. רצוי להיצמד למלונות הבוטיק המומלצים הללו שהם ללא ספק חלק מהחוויה המקומית.
החנייה ביואנינה אינה קלה, אבל עם מעט סבלנות אתם בהחלט תסתדרו, הפקחים ביואנינה הם מהאדיבים ביותר ביוון ולא חסרים מגרשי חניה קטנים ברחבי העיר שעלותם נמוכה. החנו את הרכב באחד מהם וטיילו רגלית בעיר כדי להכיר אותה.
משך הנסיעה בזמן נסיעה מיואנינה לכל כיוון :
מיואנינה לנהר הוידומאטיס [ כפרי זגוריה ] 1 שעה.
מיואנינה לכפר פפיגו ולגבי המים של רוגובו 1 שעה ו 30 דקות.
מיואנינה למזרח זגוריה [ קיפי, באלוי ] 1 שעה ו 20 דקות.
מיואנינה למעיינות המים של איליוחורי במזרח זגוריה 2 שעות ו 20 דקות.
מיואנינה לראפטינג על נהר האראכטוס 1 שעה ו 25 דקות.
מיואנינה למפלי המים קטאראקטיס בצומרקה 2 שעות.
מיואנינה למעיינות קויאסה ליד הכפר קאלאריטס 2 שעות ו 20 דקות.
מיואנינה למנזרים התלויים של מטאורה 1 שעה ו 50 דקות.